82 غار در استان یزد به ثبت ملی رسیده است.
به گزارش روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست استان یزد، غارها حفرههایی در داخل زمین یا کوه هستند که توسط حرکت گدازههای آتشفشانی، برخورد امواج، حرکت یخچالها و انحلال سنگها تشکیل میشوند. روند انحلال و رسوب گذاری سنگها باعث پدید آمدن غارنهشتهها و تزیینات منحصر به فرد در غار میشود که از روی آنها میتوان به وقایع زمینشناسی در گذشته پی برد.
غارها به عنوان یک مأمن اولیه انسان، اطلاعات تاریخی و باستان شناسی زیادی را در دل خود جای دادهاند.
غارها همچنین به عنوان یک اکوسیستم کاملا ایزوله، شرایط زیستی میلیونها سال پیش را برای ما بازگو میکنند و محققان در صدد کشف پدیدههایی هستند که ممکن است همانند کشف پنیسیلین، تحول عظیمی را در عرصه پزشکی به ثمر رساند.
خوشبختانه در ایران به دلیل وضعیت توپوگرافی زمین و وجود لایه های کارستی، فرایند غار زایی در مقیاس زیادی اتفاق افتاده است. استان یزد نیز از این قاعده مستثنی نبوده و تاکنون 82 غار در استان به ثبت رسیده است.
با تشکیل کارگروه غارشناسی که متشکل از ارگانهای دولتی و نهادهای مردمی است، مدیریت، حفاظت و بهرهبرداری از غارها سمت و سوی بهتری پیدا کرده و ضوابطی برای حفاظت هر چه بهتر از آنها تصویب شده است. به عنوان مثال واگذاری معادن که از اصلیترین عوامل تخریب غارها به شمار میرود، در حریم 4 کیلومتری غارها ممنوع اعلام شده است. بر اساس آخرین متد جهانی، پایدارترین شکل بهرهبرداری از غارها، فعالیت گردشگری ضابطهمند است، که میتوان ضمن درآمدزایی خود عاملی برای حفاظت از غارها باشد.