افزایش جمعیت گونه در حال انقراض «گورخر ایرانی»
مدیرکل محیط زیست استان یزد با اشاره به این که گونه گورخر ایرانی با خطر انقراض مواجه است، اظهار کرد: ظرف ۲۷ سال گذشته، ضمن معرفی مجدد گونههای تکثیر شده به طبیعت منطقه حفاظت شده کالمند بهادران، جمعیت گورخر ایرانی به بیش از ۷۰ رأس افزایش یافته است و برنامه تقویت ژنتیکی جمعیت گورخر ایرانی در آینده نیز به جدیت دنبال میشود.
«حسن اکبری» در گفتوگو با ایسنا، ضمن بیان این که گورخرها در جهان دارای چند گونه هستند که یکی از آنها گورخر آسیایی با ۹ زیرگونه است، اظهار کرد: یکی از این زیرگونهها، گورخر ایرانی است که با نام علمی «Equus hemionus onager» شناخته میشود.
وی با اشاره به این که در گذشته، گورخر ایرانی در کشورهای ایران، عربستان و برخی از کشورهای همسایه زندگی میکرد و جمعیت قابلتوجهی از آن در دشتهای استپی و بیابانی ایران وجود داشت، تصریح کرد: زیستگاه اصلی این گونه در دشتهای سیاهکوه اردکان، ساغند، بهاباد، دیهوک طبس و دیگر مناطق بیابانی استان یزد بوده است.
مدیر کل محیط زیست استان اظهار کرد: متأسفانه از دهه ۱۳۳۰، با ورود خودروهای تندرو مانند جیپ و موتورسیکلت و همچنین تجهیزاتی نظیر تفنگهای خودکار و نیمهخودکار به بازار، شکار این گونه به دلیل جثه بزرگ و سهولت مشاهده در طبیعت به شدت افزایش یافت.
اکبری افزود: این وضعیت تا اواسط دهه ۵۰ ادامه یافت، به طوری که جمعیت گورخر ایرانی تقریباً از تمامی دشتهای ایران بهجز دو منطقه توران در استان سمنان و بهرام گور در استان فارس از بین رفت و در استان یزد نیز این گونه به صورت پراکنده باقی ماند.
وی با بیان این که در حال حاضر، گورخر ایرانی یکی از گونههای در معرض انقراض در کشور محسوب میشود، گفت: در سالهای اخیر، اقداماتی برای حفاظت و تکثیر این گونه در اسارت، انجام شده است.
اکبری خاطرنشان کرد: سازمان محیط زیست به حفظ این گونه توجه ویژهای داشته به طوری که از دهه ۱۳۷۰ مراکز تکثیر و پرورش گورخر را در دیگر مناطق راهاندازی کرد و در سال ۱۳۷۶، مرکز تکثیر و پرورش گورخر به نام «گوراب» در شهرستان مهریز استان یزد افتتاح شد.